Jangan Berlengah Lagi!

Berikutan desakan Pakatan Rakyat agar Dato’ Sri Najib Razak mengambil tindakan tegas berhubung isu serangan Israel ke atas konvoi keamanan, saya difahamkan kabinet hari ini bersetuju untuk membentangkan satu usul bagi mengecam keganasan tersebut pada hari Isnin minggu depan.

Namun demikian, pada pandangan saya adalah lebih baik YAB Perdana Menteri memanggil satu sidang khas parlimen pada esok hari atau hari Jumaat. Dato’ Sri Najib boleh memaklumkan kepada Tuan Yang Di Pertua Dewan di bawah perkara 11(3) Peraturan Tetap Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat bagi membahaskan isu ini. Kita semua bersetuju serangan ke atas konvoi keamanan itu merupakan jenayah kemanusiaan. Kemarahan serta kekesalan ini dikongsi oleh mereka yang mempunyai nurani, tanpa mengira ras mahupun kepercayaan.

Kita juga berharap Dato’ Sri Najib hadir ke persidangan meja bulat, jam 11.30 pagi di Kampung Baru, Jumaat ini. Persidangan tersebut turut menghimpunkan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan. Kita tidak boleh berlengah dan mesti segera mengecam jenayah kemanusiaan yang mengorbankan 19 nyawa itu.

ANWAR IBRAHIM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s